Wat oranjebloesem allemaal voor je huid kan doen

Oranjebloesem ruikt heerlijk en heeft een delicate smaak – maar wist je dat deze kleine bloemetjes ook ontzettend veel voordelen hebben voor je huid? Ontdek wat dit oosterse ingrediënt voor jouw huid kan betekenen!

Wat is oranjebloesem?

Oranjebloesem is afkomstig van de bittersinaasappel, een struik die groeit in India en die ten tijde van de kruistochten in het gebied rondom de Middellandse Zee werd geïntroduceerd. De struik komt nu in heel Zuid-Europa (met name Italië en Spanje) Marokko, maar ook in Suriname voor. De bittersinaasappel, of (vooral in Suriname zo genoemd) zure oranje, produceert prachtige kleine witte of lichtroze bloemen, ook wel 'neroli' genoemd. Oranjebloesem geeft een exotisch tintje aan gebak en staat bekend om zijn kenmerkende geur.
 

Etherische neroliolie of oranjebloesemwater?

Zoals bij alle bloemenwaters, wordt oranjebloesemwater geproduceerd door stoomdestillatie. De stoom wordt door de bloemblaadjes geleid en vangt moleculen op die vrijkomen. Vervolgens wordt de stoom afgekoeld tot een vloeistof die condenseert in twee lagen: een bovenlaag waaruit neroliolie wordt geproduceerd en daaronder een hydrolaat oftewel het bloemenwater. Essentiële neroliolie heeft regenererende, antioxiderende eigenschappen en het bloemenwater of hydrolaat is hydraterend, rustgevend en verkwikkend.
 

Wat oranjebloesem allemaal voor je huid kan doen

Oranjebloesem werkt kalmerend, verfrissend en herstellend. Het is een natuurlijke toner, die in te zetten is voor het gezicht, lichaam, haar en de nagels. Dit heerlijk zachte ingrediënt kalmeert zelfs de meest gevoelige huid. Oranjebloesem is een zachte reiniger die de opperhuid kalmeert en de huid verzacht. Het verheldert een doffe huid, bestrijdt de tekenen van veroudering, maakt nagels wit en stimuleert de groei ervan, versterkt het haar en geeft het een gezonde glans én helpt make-up te fixeren.
 

Oranjebloesem als toner

Oranjebloesem is een uitstekende vochtinbrenger voor gezicht en lichaam. Het is zoals gezegd een hydrolaat dat kalmeert, verfrist en de huid oppept. Oranjebloesem verkwikt de vermoeide huid en maakt de huid weer stralend. Maak thuis ook eens heel eenvoudig je eigen toner! Meng hiervoor het sap van twee sinaasappels (zonder het vruchtvlees) met een half glas oranjebloesemwater en 20 druppels etherische olie van lavendel. Voeg rozenwater toe als je een gevoelige huid hebt of rozemarijnwater als je huid aan de vette kant is.
 

Oranjebloesem voor een jeugdige uitstraling

Essentiële neroliolie werkt fantastisch tegen rimpels. Het zit boordevol flavonoïden en heeft een krachtige antioxiderende werking, waardoor het de huid beschermt en regenereert.

Neroliolie bestrijdt vrije radicalen en vertraagt zo de tekenen van veroudering. Voor een DIY anti-rimpel lotion meng je een eetlepel tarwekiemolie met twee druppels neroliolie. Breng aan op je gezicht en vermijd de oogcontouren.

 

Oranjebloesem voor een egale huid

Neroli-olie kan in een scrub worden gebruikt om de huid te exfoliëren en de vernieuwing van huidcellen te stimuleren. Het verwijdert dode huidcellen en vuil zodat je huid weer kan ademen.

Bovendien stimuleert het je bloedsomloop zodat je huid er weer gezond en stralend uitziet. Meng voor een zelfgemaakte scrub wat rietsuiker met een neutrale plantaardige olie. Voeg twee druppels neroli-olie en een theelepel kleurloze henna toe. Test je zelfgemaakte verzorgingsproduct door een kleine hoeveelheid aan de binnenkant van je ellenboog of pols aan te brengen, daar waar je huid eventueel een allergische reactie zou kunnen vertonen.