De beste beauty routine voor de gevoelige huid

Heb je last van een droge huid, rode vlekken op je wangen, kleine jeukende plekjes en een huid die soms oververhit raakt? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Welke huidverzorging kun je het beste gebruiken om weer een zachte, comfortabel aanvoelende en gezonde huid te krijgen?

Een gevoelige huid is bijzonder intolerant en reageert veel heftiger dan normale huidtypes. Door deze hyperreactiviteit kan de huid gaan tintelen, jeuken en verhit aanvoelen. De barrièrefunctie van de epidermislaag is dan aangetast. Daardoor droogt de huid extra snel uit en potentieel irriterende stoffen kunnen sneller in de huid invloed uitoefenen. Een gevoelige huid gaat vaak gepaard met roodheid en reageert extra heftig op zonlicht, kou, temperatuurveranderingen, zeep, stress of emoties. Ook reageert de gevoelige huid vaak op schoonheidsproducten. Kies daarom voor een beauty routine die past bij jouw gevoelige huid.

Reiniging

Wat je ook doet, sla in elk geval het reinigen niet over. Het reinigen van de huid helpt niet alleen om alle sporen van make-up te verwijderen, maar ook alle onzuiverheden die zich gedurende de dag en 's nachts ophopen (tabak, vervuiling, zweet). Ga voor een gezichtsreiniger met een zachte textuur, probeer eens een gezichtsreiniger op basis van olie, micellair water of een gezichtsreiniger in de vorm van een melk. Breng het product voorzichtig aan om irritatie van de huid te voorkomen.

Je gezicht schoonmaken

Als je graag na je gezichtsreiniger je gezicht nog wast, gebruik dan liever geen traditionele zeep. Deze kan de natuurlijke hydrolipidenfilm van de huid beschadigen en een trekkerig gevoel veroorzaken. Je kunt ook eens per week scrubben met een zeer zachte scrub, bij voorkeur een enzymatische scrub (scrubkorreltjes kunnen de gevoelige huid irriteren). Als je huid heel snel reageert op producten, scrub dan liever helemaal niet.

Huidverzorging overdag

Het is zowel 's ochtends als 's avonds essentieel om de gevoelige huid te hydrateren. Zo help je de hydrolipidenfilm te stabiliseren, de huidfuncties in evenwicht te brengen en een trekkerig gevoel te voorkomen. Ook fijn: een hydraterend en voedend serum onder je dagcrème, om je huid diep te hydrateren en eventuele roodheid te kalmeren. Breng na het serum een vochtinbrengende dagcrème aan die geschikt is voor de behoeften van jouw huid: anti-rimpel, anti-puistjes, anti-vermoeidheid of een extra stralende huid. De crème vormt een beschermende barrière tegen invloeden van buitenaf. Zorg ook voor een crème voor noodgevallen in je handtas. Kies voor een rijke en voedende formule om huidirritatie of roodheid direct te verlichten.

Make-up

Kies voor make-upproducten speciaal voor de gevoelige huid, die niet vet, niet comedogeen of hypoallergeen zijn. Probeer sowieso zo min mogelijk producten te gebruiken, om de kans op reacties te beperken. Wat betreft foundation zijn vloeibare en crèmeformules het beste. Deze bieden net iets meer hydratatie dan poeders, die de neiging hebben om meer uit te drogen. Kies ook bij blush liever voor crème of vloeibare texturen, om uitdroging en een geïrriteerde huid te voorkomen.

Huidverzorging 's nachts

's Avonds heeft de gevoelige huid nog extra hydratatie nodig Een crème met een rijke formule repareert de gevoelige huid. De huid heeft veel te verduren gehad en een rijke crème helpt te kalmeren, verzachten en herstellen. Je kunt ook twee keer per week een hydraterend masker aanbrengen om de opperhuid intensief te voeden en het trekkende gevoel te verminderen. Als je 's morgens weer wakker wordt is je huid gekalmeerd en gehydrateerd en voelt heerlijk zacht aan!