Zelf je haren kleuren: 9 essentiële do’s & don’ts om thuis aan de slag te gaan

Zelf thuis je haren kleuren is geen rocket science. Maar toch kennen we allemaal wel enkele doe-het-zelvers die er desondanks een fiasco van maken. Het goede nieuws: met deze do’s en dont’s om zelf je haren te verven behoor jij straks niet tot die laatste groep. Zo doe je het goed!

1. DON’T: Maak geen drastische veranderingen Laat dit meteen de eerste regel zijn in het heilige boek van de haarkleuringen: als je zelf thuis je haren kleurt, ga dan nooit voor drastische (kleur)veranderingen. Wil je je haarkleur met meer dan 3 tinten donkerder of lichter maken, dan kun je dit beter aan de kapper over laten. Om je haar lichter te kleuren, heb je soms al een lichte basis nodig terwijl veel donkerder gaan voor een ‘vlekkerig’ resultaat kan zorgen. Voor alle extreme make-overs, maak je dus best een afspraak bij je kapper. Wil je het iets subtieler houden? Ga er dan gewoon voor. Zelf je haar kleuren is leuk, veilig en goedkoper! 2. DO: Kies je kleur zorgvuldig Even in de rapte een kleur kiezen in de winkel terwijl je de rest van je boodschappenlijstje afwerkt, is geen goed idee. Lees hier ons artikel over haarkleuren zodat je zeker de juiste kleur selecteert. Twijfel je nog? Probeer je kleur meteen met onze virtuele try-on.

Zelf je haren kleuren: 9 essentiële do’s & don’ts om thuis aan de slag te gaan

3. DON’T: Begin niet te kleuren zonder voorbereiding Een haarkleuring werkt het best op haar dat je minstens 24u – 48u niet hebt gewassen. Zo heeft de kleuring het meeste ‘grip’ op je haar en kan het beter doordringen. Als je je haar pas gewassen hebt, zijn je lokken doorgaans te glad en kan het resultaat bijgevolg iets minder voorspelbaar zijn. Verder begin je best steeds met je haar in je gewoonlijke haarstijl te kammen. Zo kan je de kleur boven aan perfectioneren alvorens je verder gaat met het haar onder de eerste laag. Vergeet ook geen oud hemd aan te trekken: dat hoef je niet over je hoofd te trekken als je straks je haren gaat uitspoelen.

UVB, responsible for tanning

4. DO: doe een allergietest Hoewel allergische reacties op haarkleuringen zeldzaam zijn, mag je een test voor de zekerheid nooit overslaan. Een test moet je dus ook doen als je voordien al je haren eens hebt gekleurd, zelfs niet met eenzelfde haarkleuring van hetzelfde merk. Bij de gebruiksaanwijzing vind je een Allergie Alert Test terug die je 48u op voorhand moet uitvoeren. Een allergietest voer je zo uit: - Breng een klein beetje – nog niet bereid – haarkleurproduct aan achter je oor met een wattenschijfje. Zorg ervoor dat je dit aanbrengt op ongeveer 1-2cm² (de grootte van een kleine munt) - Breng het zodra het is opgedroogd nog eens 2-3 keer aan, maar laat het intussen wel altijd eerst drogen. Denk eraan om de flacon met kleurproduct zorgvuldig te sluiten en te bewaren voor het aanbrengen 48u later. - Laat het 2 dagen zitten zonder het te wassen, te bedekken of aan te raken. - Heb je gedurende 2 dagen geen abnormale reacties ondervonden zoals jeuk, roodheid of zwellingen in of rond de testzone, dan kun je je haren kleuren. Is dit wel het geval, dan mag je het product niet aanbrengen.
9. DON’T: vermijd hoge temperaturen bij het stylen Om het finale resultaat van je kleuring goed te kunnen beoordelen, moet het uiteraard droog zijn. Toch kun je je haar best niet te enthousiast beginnen brushen of stylen: de hoge temperaturen doen – zeker in de eerste week na je kleuring – meer kwaad dan goed. Probeer ze daarom zoveel mogelijk te vermijden. Wil je toch je haren snel drogen, gebruik je haardroger dan enkel in de koude-stand. Zijn je haren droog en liggen ze zoals gewoonlijk? Bekijk de kleur dan in natuurlijk licht – bij een raam bijvoorbeeld. Geniet van het resultaat! Klaar om zelf je haar te verven? Ontdek dan hier ons assortiment haarkleuringen.