Zwangerschap: jouw huidsverzorgingsroutine nog voor de komst van je kindje

Met een baby'tje op komst voel je grote vreugde en blijdschap. Je hebt zo'n negen maanden de tijd om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van het kindje en op alle veranderingen die daarmee gepaard gaan. Daartoe behoort ook de verzorging van je veranderende gezichts- en lichaamshuid. De veranderingen zullen talrijk zijn, maar gelukkig heb je ruim te tijd om je op vele verrassingen voor te bereiden. Onze gids helpt jou verder en wijst jou op de voornaamste veranderingen die jij en jouw huid zullen ondergaan en hoe je deze precies kan aanpakken.

Geef een 90-graden draai aan jouw keuze van huidsverzorgingsproducten

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap leiden vaak tot een gevoeligere, drogere en kwetsbare huid. Om dit te verhelpen laat je best alle geparfumeerde douchegels links liggen en kies je in de plaats daarvan voor een stuk zeep, zeepvrije douchegels of wasoliën die de huid reinigen zonder dat de beschermende hydrolipidenfilm aangetast wordt. Om roodheid en irritatie te voorkomen, hydrateer je best dagelijks jouw huid van top tot teen met een hypoallergene huidsverzorgingsproduct, of een product dat speciaal ontwikkeld werd voor de gevoelige huid. Wat de gezichtsverzorging betreft, kies je beter voor een anti-roodheid product. Deze zal de verstoorde microcirculatie weer op peil brengen. Als je huid nog steeds aangespannen aanvoelt, breng dan een verzachtend gezichtsmasker aan. Maar laat scrubs en andere exfolianten links liggen; deze zullen te agressief op je huid inwerken. Mogelijk zal je tijdens het tweede trimester van je zwangerschap een verhoogde transpiratie ervaren. Het is daarom belangrijk een deodorant uit te kiezen met langdurige werking, waarvan de formule alcoholvrij is en antibacterieel inwerkt.

Neem een aantal nieuwe gewoontes aan

Vanaf je vijfde zwangerschapsmaand kunnen striemen op jouw buik, dijen, billen en borsten verschijnen. Deze worden veroorzaakt door gewichtstoename en de verhoogde afscheiding van cortisol, een hormoon dat collageenvezels vernietigt. Vanaf de eerste maand van de zwangerschap tot dat de baby vier maanden oud is, masseer je best dagelijks je huid in met een anti-striemencrème om de plaatselijke microcirculatie te bevorderen, en om de veerkrachtigheid van je huid te optimaliseren. Rond de vierde maand van de zwangerschap kunnen er levervlekjes op de wangen en het voorhoofd verschijnen. Deze worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, maar worden verergerd door blootstelling aan zonlicht, dus breng steeds een SPF30 zonnebrandcrème aan. Met een beetje geluk verdwijnen deze donkere vlekjes wel weer, maar het is ook mogelijk dat ze zichtbaar blijven tot na de zwangerschap. Het aanbrengen van een goede zonnebrandcrème is daarom ook essentieel na de bevalling. Om je benen, die wat zwaarder en gezwollen aanvoelen, te verlichten, raden we je aan om een koele gel of een verzachtende, ontzwellende spray aan te brengen. Deze werkt bevorderend in op gespannen bloedvaten. En vermijd het gebruik van ontharingsproducten met hete was. Gebruik maar weer dat scheermesje.