5 Skin Care Tips To Soothe My Sensitive Skin Hero

5 huidverzorgingstips om een gevoelige huid te kalmeren

Ongemak, roodheid, een prikkend of trekkend gevoel... Het is niet eenvoudig om erachter te komen of je een gevoelige, reactieve of droge huid hebt. Toch is de juiste diagnose de eerste stap bij het verzorgen en kalmeren van een geïrriteerde huid.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid wordt veroorzaakt door de hyperactivering van huidcellen door het zenuwstelsel. Hierdoor raken weefsels ontstoken, wat ervoor zorgt dat de bloedvaten wijder worden. Dit resulteert dan weer in ongemak en reactiviteit. De huid kan dan warm en strak aanvoelen, rood worden en prikken. Als dit te wijten is aan een gevoelige huid, kun je dit verminderen door deze goed te verzorgen en de oorzaken die de huid gevoelig maken weg te nemen.

 
TIP
1

Elimineer alle irriterende stoffen

Door producten zoals tabak, alcohol en koffie kan een gevoelige huid nog roder worden. Hetzelfde geldt voor pittige gerechten. Deze stimuleren de microcirculatie waardoor irritaties op kunnen treden. Ook extreme temperaturen en uv-straling dien je zoveel mogelijk te vermijden. Met betrekking tot cosmetica gebruik je voor een gevoelige huid beter geen formules die te intens reinigen, of die te veel parfums of irriterende stoffen bevatten. Gebruik daarom geen producten op basis van fruitzuren, vitamine A, etherische oliën, zeep, chemische zonnefilters of te intensieve scrubs... hoe minder je de huid belast, hoe minder gevoelig hij wordt!
 
TIP
2

Gebruik de juiste huidverzorging

Bij een gevoelige huid dien je deze te verzorgen met producten die hier speciaal voor gemaakt zijn. Ze mogen daarom geen parfums, kleurstoffen, conserveermiddelen of alcohol bevatten. Een andere verzorgingstip voor de gevoelige huid is om naar producten te zoeken die het woord "kalmerend" vermelden. Dit zijn rijke crèmes met een cold cream-textuur die de geïrriteerde huid voeden en ongemak verzachten. Onze beste tip: kies producten uit hetzelfde lijn. Dagcrème, nachtcrème, make-up remover, oogcontour... Probeer ze allemaal uit dezelfde lijn om je geïrriteerde huid te kalmeren!
 
TIP
3

Doe het 's morgens rustig aan

Het heeft geen zin om 's morgens een hoop crèmes op je huid te smeren, want deze kunnen de gevoeligheid verergeren. Minder is meer tijdens je ochtendroutine: gebruik een beetje thermaal water om je huid op te frissen en wakker te maken (maar geen kraanwater, dit is te agressief) en een goede dosis vocht om de hydrolipidenfilm van je huid te stabiliseren en ongemak te verminderen. Kies een vochtinbrengende dagcrème die aan de behoeften van je huid voldoet, bijvoorbeeld een crème die actief is tegen rimpels en donkere vlekken en die je huid laat stralen.

Zulke crèmes vormen tevens een beschermende barrière tegen agressieve omgevingsfactoren. Ervaar je overdag roodheid of irritatie, gebruik dan een SOS-crème: een rijk, voedend product dat de geïrriteerde huid kalmeert.

 
TIP
4

's Avonds is het tijd om te herstellen en regenereren

Gebruik 's avonds een intens hydraterende routine. Kies een rijke, dekkende crème die kalmerend, verzachtend en herstellend werkt voor een gevoelige huid die overdag is geïrriteerd. We hebben nog een handige huidverzorgingstip: gebruik twee keer per week een vochtinbrengend masker. Deze voeden diep en kalmeren een strak aanvoelende huid onmiddellijk. Je kunt ervoor kiezen om het masker de hele nacht te laten zitten voor een maximaal effect. Als je 's morgens weer wakker wordt is je huid gekalmeerd en gehydrateerd en voel je je comfortabel!
 
TIP
5

Kies de juiste make-up

Zorg ervoor dat je alleen make-upproducten gebruikt die speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige huid. Ze mogen niet vet of hypoallergeen zijn en de poriën niet verstoppen. Gebruik ook zo min mogelijk producten om het risico op reacties en irritaties te beperken. Kies om je huid kleur te geven voor een vloeistof of crème die hydratatie biedt in plaats van een poeder, want deze hebben de neiging de huid uit te drogen.