De drie lagen van de huid

Onze huid is een orgaan dat is samengesteld uit drie lagen met verschillende functies: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids weefsel. In dit artikel vertellen we er je meer over.

De opperhuid

De opperhuid is de buitenste laag van de huid. Het beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf (uv-stralen, tabak, vervuiling, bacteriën) en bepaalt de doorlaatbaarheid (niveau van hydratatie). Het bestaat uit epitheelweefsels met drie soorten cellen. 90% van deze cellen zijn zogenaamde keratinocyten. Deze maken keratine aan (ook aanwezig in het haar), dat de opperhuid beschermt en de doorlaatbaarheid ervan bepaalt. De andere twee soorten cellen zijn melanocyten (pigmentcellen die beschermen tegen uv-straling) en Langerhanscellen, die deel uitmaken van ons immuunsysteem. De opperhuid zelf is onderverdeeld in vijf lagen: de hoornlaag, de heldere laag, de korrelige laag, de stekelcellaag en de grondlaag. De cellen van de opperhuid worden geproduceerd in de grondlaag, van waaruit ze migreren, transformeren en zich specialiseren terwijl ze de andere lagen doorkruisen. Op het oppervlak van de opperhuid (de huid die we 'zien') ligt een dun beschermend laagje dat bestaat uit lipiden, vet en transpiratie - de hydrolipidenfilm. Dit laagje versterkt de huid, beschermt tegen bacteriën en voorkomt dat de opperhuid uitdroogt. Op deze buitenste laag verrichten actieve ingrediënten en voedende behandelingen hun wonderen.

De lederhuid

De lederhuid bestaat uit bindweefsel. Dit weefsel bestaat onder andere uit fibroblasten, die de ondersteunende vezels elastine en collageen produceren. De lederhuid is opgesplitst in twee lagen: de papillaire dermis (rijk aan zenuwuiteinden) en de reticulaire dermis (een dicht netwerk van ondersteunende vezels). De lederhuid ondersteunt de bouw van het gezicht en de opperhuid, en beschermt de bloedvaten en de zenuwen. Het bevat ook onze haarzakjes, talgklieren en zweetklieren. In de lederhuid vind je moleculen zoals hyaluronzuur die verstevigend en verjongend werken.

Het onderhuids weefsel

Het onderhuids weefsel is de diepste laag van onze huid. Het bestaat uit vetcellen die adipocyten worden genoemd. Deze cellen vormen een kussen tussen de lederhuid en onze botten, bepalen de stevigheid van ons gezicht en houden ons lichaam warm. Het lichaam onttrekt energie aan de hypodermis als we een dieet volgen of vasten.