Kathering Langford Met LOreal Paris Haarkleuring

Zelf je haren kleuren? Zo kies je de juiste kleur!

Of je nu al een volledig Pinterestbord aan inspiratie hebt of 5 seconden geleden hebt beslist dat je je haar wil kleuren: de juiste kleur kiezen is essentieel voor een geslaagd resultaat.

1. Ontcijfer je (kleur)code
Om ervoor te zorgen dat je haarkleur perfect bij je past, werken haarkleuringen met kleurcodes. Het eerste cijfer uit die code dat voor de komma staat, geeft de kleurhoogte aan, de cijfers na de komma geven de kleurnuances aan. De kleurhoogtes geven aan hoe licht of donker de kleur is en worden opgedeeld in 10 cijfers die van donker naar licht gerangschikt worden: 1 is zwart, 5 is lichtbruin, 6 is donkerblond, 7 is blond en 10 is het lichtste blond. _x000b_ De kleurnuances vind je terug achter de komma. Het eerste cijfer staat voor het primaire karakter, de nuance die het meest aanwezig is in de kleur. Het tweede cijfer achter de komma is het secundaire karakter, deze geeft een kleine toevoeging aan de kleur. Met deze kleurnuances kun je een haarkleur intensiveren of neutraliseren, om bijvoorbeeld te voorkomen dat een blonde kleur te warm wordt. De kleurnuances kunnen we opdelen in vier verschillende groepen: warm, koud, rood of natuurlijk.

Zelf je haren kleuren? Zo kies je de juiste kleur!

2. Kies je kleurhoogte: van donker tot licht
Voor een natuurlijk resultaat met zo weinig mogelijk ‘onderhoud’ kies je best een kleurhoogte die zo dicht mogelijk bij je natuurlijke haarkleur aanleunt. Concreet betekent dat dat je best niet meer dan 2 kleurhoogtes van je natuurlijke haarkleur afwijkt. Hoe meer je hiervan afwijkt, hoe opvallender je uitgroei zal zijn en hoe sneller je moet bijkleuren. Wil je liever een kleur die iets meer contrasteert, houd er dan rekening mee dat als je voor een permanente haarkleuring kiest, je voor een donkere kleur slechts 2 tot 3 kleurhoogtes van je eigen haarkleur afwijkt. Wil je je haar lichter kleuren, dan kun je 7 tot 8 kleurhoogtes lichter dan je eigen haarkleur gaan. Twijfel je nog tussen twee kleurhoogtes? Kies dan voor de lichtste. Je haar achteraf donkerder kleuren kan nog altijd, omgekeerd ligt dat heel wat moeilijker. TIP: De afbeeldingen op de verpakking geven een duidelijke voor en na weer. Houd een plukje haar (niet je puntjes, noch je haarwortels) tegen de verpakking en vergelijk jouw haarkleur met de ‘voor’-foto om te zien of deze overeen komen, dan weet je ook meteen welk resultaat je kunt verwachten.

UVB, responsible for tanning

3. Selecteer je kleurnuance: bepaal de intensiteit van je haarkleur
Kleurnuances – de cijfers na de komma – bepalen de intensiteit van je kleur. Zo kunnen warme tinten je hele look oplichten, terwijl koele tinten een gelige of oranje gloed tegengaan, wat vooral belangrijk is als je je haar lichter kleurt. Rode tinten kunnen zowel koel als warm zijn. Mahonie en violet zijn eerder aan de koele kant, terwijl ‘koperen’ tinten warmer zijn. Natuurlijke of neutrale tinten zijn niet te warm of te koel. Je herkent ze aan het ontbreken van een nuance-omschrijving in de titel, zoals ‘donkerbruin’. Wil je vooral je grijze haren bedekken? Dan zijn natuurlijke tinten zeker een veilige keuze. De vier categorieën van kleurnuances 1. Warm: Goud, brons 2. Koel: As, platinum, champagne 3.Rood: Mahonie, bordeaux, violet 4.Natuurlijk: geen cijfer