Zijn deze beweringen over de gevoelige huid waar of niet? Zo zit het!

Vertoont je huid roodheid en voelt ze wat jeukerig en gespannen aan? Je hebt last van een extreem gevoelige huid, je weet eigenlijk niet goed waarop je moet letten en het maakt jou helemaal gek. Fijn dus dat we de kans krijgen om je hier wat meer over te vertellen.

De gevoelige huid is, net als de vette of droge huid, een specifiek huidtype.

Niet waar: Een gevoelige, reactieve en geïrriteerde huid is geen specifiek huidtype. Een gevoelige huid kan in feite bij alle huidtypes wel eens voorkomen. Elk specifiek huidtype kan dus samengaan met een gevoelige huid. Het is dus niet automatisch gelinkt aan de droge huid: ook een vette, acne-gevoelige en rijpere huid kan afzien van een zeer gevoelige huid.
 

De gevoelige huid is vaak makkelijk herkenbaar omdat de kans groot is dat roodheid ontstaat.

Waar: Een huid die er rood uitziet en warm aanvoelt, is hypergevoelig. En daar houdt het niet bij op. Een gevoelige huid kan ook pijnlijk of erg gespannen aanvoelen en jeuken.
 

De huid wordt gevoeliger met de leeftijd.

Niet waar: een gevoelige huid is niet leeftijdsgebonden, maar is mogelijk wel genetisch bepaald. Dit betekent dat we een genetische aanleg kunnen hebben die de gevoeligheid van onze huid verhoogt. Meestal treft het de blanke huid. Het is dus niet bepaald door jouw leeftijd! Het goede nieuws is dat een gevoelige huid in de loop van de jaren vaak verbetert, omdat de hoornvlieslaag van de opperhuid dikker wordt en minder doorlaatbaar wordt.
 

Mijn schoonheidsproducten maken mijn huid nog gevoeliger.

Niet waar: De huid kan huidverzorgingsproducten verdragen en er toch nog rood uitzien, warm aanvoelen en jeuken. Maar ook klimaat (koud weer, hitte, regenachtige dagen), vervuiling, zon en tabaksrook spelen een rol. Een gevoelige huid moet niet worden verward met een allergische huid, dewelke worstelt met externe prikkels die allergische opflakkeringen uitlokken.
 

Kijk gericht naar wat je op je boodschappenlijstje zet - zo kan je een gevoelige huid tegengaan.

Waar: Daarnaast is het ook aangeraden om extreme temperatuurswisselingen en rokerige omgevingen te vermijden. Kies voor voedingsmiddelen rijk aan omega 3 en 6: deze richten zich specifiek op de goede werking van de bloedvaten in jouw huid en staan in voor het herstel van de hydrolipidenlaag van je huid. Vette vis, eieren, veldsla en plantaardige oliën - al dit kent een zeer positief effect op elke gevoelige huid! En vermijd, indien mogelijk, pikant voedsel. Je moet ook voldoende water drinken - schoonheid komt van binnenuit!
 

Aloë vera is het enige bestanddeel met kalmerende eigenschappen voor een gevoelige huid.

Niet waar: Er zijn tal van diverse actieve bestanddelen met kalmerende werking. Havermout kan bijvoorbeeld de tolerantie van de huid vergroten - het is een uitstekende remedie tegen jeuk die ontstekingen vermindert. Ook kan olijfolie op de huid worden aangebracht - het kent een snelle kalmerende werking op de epidermis en herstelt de hydrolipidenlaag.
 

Kraantjeswater is de aartsvijand van de gevoelige huid!

Als je huid gespannen en prikkelig aanvoelt, dan komt dat mogelijk door een te hoog gehalte chloor en kalksteen in kraantjeswater. Natuurlijk betekent dit niet dat je jouw huid niet langer met water mag wassen! Maar vermijd heet water tijdens het douchen en beperk je tijd - zo doe je niet alleen je huid maar ook de planeet een groot plezier! Thermaal water is een nuttig alternatief voor je gezicht: het reinigt je huid en frist haar meteen weer op! Je kan eventueel ook overwegen om een ontkalkingssysteem te installeren, waarbij chloor en kalksteen uit je kraantjeswater gefilterd wordt.
 

Mijn gevoelige huid heeft in de winter extra verzorging nodig.

Waar: Een gevoelige huid komt de winter met moeite door vanwege de hoge temperatuurswisselingen, en door winderig en vochtig weer. De huid hoort omhuld te worden in een beschermende cocon! Je kunt je 'zomerse' dagcrème het beste ruilen voor een product dat irriterende en ontstekingsremmende actieve bestanddelen bevat. Als je huidgevoeligheid toeneemt, kun je best een verzachtende, olierijke, koudecrème aanbrengen. Als je in een geklimatiseerd of centraal verwarmd kantoor werkt, zorg er dan voor dat je jouw crème meerdere keren per dag aanbrengt.
 

Mijn huid kan makkelijk blozen en rood worden. Om dit te vermijden moet ik gewoon mijn gebruikelijke vochtinbrengende crème inruilen voor een crème speciaal ontwikkeld voor een gevoelige huid.

Niet waar: Het is sowieso geen slecht idee om een crème voor de gevoelige huid aan te brengen, maar het is meer een kwestie van je hele schoonheidsroutine aanpassen. Kies naast thermaal water voor hypoallergene crèmes, verzachtende / kalmerende reinigingsmiddelen, dermatologische en lipidenrijke zepen. Gooi (of geef) alle producten die alcohol en etherische oliën bevatten maar snel weg. Vermijd schuimende huidverzorgingsproducten en huidagressieve middeltjes - peelings, exfoliërende crèmes, scrubs...
 

Ik hoor alleen make-up aan te brengen die speciaal ontwikkeld werd voor een gevoelige huid.

Waar: Niets is minder waar dan dit! Vermijd wattenschijfjes bij het aanbrengen van huidverzorgingsproducten op de gevoelige huid - kies in plaats daarvan voor producten, zoals gezichtsoliën, die je al makkelijk met de vingertoppen kan aanbrengen. Masseer het product lichtjes in - in plaats van het op de huid te wrijven. Dit zal je huid ontdoen van alle restjes vuil en make-up, dewelke jij dan weer makkelijk kan verwijderen met een absorberend (vochtig) doekje in plaats van een washandje.
 

Het maakt niet uit welke soort make-up ik precies aanbreng, zolang ik maar mijn gezicht reinig met de juiste cleanser.

Niet waar: Je hele beautyroutine - inclusief je make-up - hoort enkel en alleen natuurlijke, hypoallergene producten te omvatten. Producten die alcohol bevatten, zullen grote schade aanrichten aan je huid! Beperk de hoeveelheid make-up die je aanbrengt - laat je gevoelige huid voldoende ademen.