Retinol, een ouderwetse rimpelbreker

Retinol weet als krachtpatser tegen veroudering de tijd te vertragen. Het is een bestanddeel dat rimpels rigoreus verzacht. Hier zetten we het voor je op een rijtje!

Retinol, van dermatologen tot antirimpelcrèmes

Waarvan kloppen de harten van dermatologen sneller? Vitamine A, een bekend actief bestanddeel tegen rimpels. Het probleem is dat het irritaties kan veroorzaken en niet ideaal is voor de huid. Daarom gingen onderzoekers op zoek naar een huidvriendelijk derivaat van deze krachtige vitamine en kwamen ze op retinol. Het is vriendelijker voor de huid en hoeft niet door een arts te worden voorgeschreven. Vandaar de snelle opkomst in de antirimpelindustrie.

Retinol, de anti-aging heilige graal

Dus, wat is het probleem? Retinol is een krachtpatser tegen veroudering. Het verdikt de opperhuid, helpt celdifferentiatie, reguleert keratinisatie, voorkomt de afbraak van collageen en elastine en verhoogt het vitamine A-gehalte in de huid, zodat wij de vruchten plukken van de antiverouderingseigenschappen. In eenvoudigere taal: retinol bezorgt ons een huid die: gladder, zachter, stralend en egaal is.

Producten op basis van retinol kunnen het beste 's nachts worden toegepast

Retinol is de nachtegaal van de antiverouderingswereld. Waarom? Om problemen veroorzaakt door fotosensibilisatie te voorkomen. Door de celvernieuwing te stimuleren, maakt retinol de huid vatbaarder voor UV-schade. Daarom zijn producten op basis van retinol een goede optie voor de winter. Als je 's ochtends een antirimpelcrème aanbrengt die retinol bevat, breng dan daarna een crème met een SPF 30 aan. Retinol is een langzaam werkend maar zeker bestanddeel tegen rimpels. Retinol werkt het beste na verloop van tijd, omdat de huid zich moet aanpassen aan zijn aanwezigheid. Dit wordt ook wel het 'cellulaire geheugen' genoemd door wetenschappers. Als je voor het eerst een crème met retinol wil aanbrengen, dan doe je dit aanvankelijk best niet meer dan twee avonden per week. Als je huid rood wordt, laat dan wat meer tijd tussen elke toepassing. Als alles goed verloopt, verhoog de applicatie dan tot 3 keer per week. Maar raak niet in paniek wanneer je een beetje roodheid merkt! Als je retinolcrème een kleine reactie veroorzaakt, betekent dit dat de crème zijn werk doet. De crème begint in te werken op de lijntjes en rimpels!

Kan ik retinol op een gevoelige huid gebruiken?

Vroeger stond retinol bekend om zijn huidirritaties, maar sindsdien zijn de formules opnieuw samengesteld. Dankzij de vooruitgang in de huidverzorgingswereld hebben onderzoekers en laboratoria crèmes kunnen ontwikkelen op basis van retinol die geschikt zijn voor alle huidtypes. Zelfs voor een zeer gevoelige huid, kan je nog steeds een geschikte anti-aging crème met retinol vinden. Retinol wordt langzaam afgegeven, waardoor de huid niet verzadigt of geïrriteerd raakt.