Ehbh: eerste hulp bij haaruitval

Je haarborstel zit elke keer je haren borstelt vol met haren of je vraagt je tijdens het stofzuigen luidop af of je stilaan kaal begint te worden? Laat dit je dan meteen geruststellen: haaruitval is volledig normaal.

Waarom verlies je haren? In eerste instantie komt het er vooral op aan om te bepalen of je haaruitval ‘natuurlijk’ is of dat er een onderliggende oorzaak aan de basis ligt. Zo is het bijvoorbeeld volkomen normaal dat je in de herfst wat meer haren verliest en in de zomer een vollere bos haar hebt: dan zitten er namelijk heel wat haren in het ‘groeiproces’. Merk je daarentegen dat je elke keer je met je handen door je haren strijkt een hele hand vol haren hebt, dan kun je best eens nagaan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Te veel stress, een hormonale piek of dip, het weer, een ijzertekort, een drastisch gewichtsverlies of nog een andere reden?. Enkel door de oorzaak gericht aan te pakken, kun je op lange termijn ervoor zorgen dat je minder haren verliest.

Ehbh: eerste hulp bij haaruitval

Hoe kun je haaruitval vermijden? Heb je de laatste tijd veel stress – dan is het uiteraard aangeraden om zoveel mogelijk stresserende situaties te vermijden, dat spreekt voor zich. Maar daarnaast zijn er nog enkele andere structurele oplossingen voor haaruitval. In de eerste plaats doe je er goed aan om je haren zoveel mogelijk te beschermen.

UVB, responsible for tanning

Borstel met geduld én conditioner Dat doe je door ze zachtjes en met de nodige portie geduld te borstelen. Hoe langer je haren zijn, hoe moeilijker die opdracht is. Gebruik daarom steeds een ontwarrende conditioner zoals de Breakage Fighter Detangler van Elsève Full Resist die je haren niet alleen ontwart maar tegelijk ook sterker maakt en zodoende vermijdt dat ze makkelijk afbreken. ‘Borstel’ je haren bij voorkeur gewoon met je vingers – indien je te erge knopen hebt, kies je best voor een kam met ‘wijde’ tanden: zo beperk je de kans op afbreken en uitvallen tot een minimum.