Ceramiden — het natuurlijke huid verdedigingsmechanisme

Je hebt vast al wel eens opgemerkt dat ceramiden verwerkt worden in een groot aantal schoonheidsproducten, gaande van zeep en vochtinbrengende crèmes tot shampoos, haarconditioners en zelfs zonnecrèmes. Maar welke rol spelen ze juist in onze huidverzorging, en in welke mate dragen ze bij aan de bescherming van onze huid?

Wat zijn ceramiden?

Ceramiden zijn bioactieve moleculen die behoren tot een aparte groep lipiden, die het lipide-omsluitende structuuronderdeel 'sfingosine' vooropstelt. Deze natuurlijke vetten worden in hoge concentraties in de celmembraan gevonden en worden aangemaakt in elk van de vier lagen van onze huid. Ze zijn bijzonder talrijk in de bovenste huidlaag, ook wel de hoornlaag genoemd. Ze spelen een belangrijke rol als signaalmoleculen in cellulaire processen, maar functioneren ook als structuurelementen: ceramiden houden je huidcellen bij elkaar en vormen een beschermende laag om vochtverlies tegen te gaan. Na verloop van tijd wordt de hoeveelheid en de kwaliteit van de ceramiden die je huid aanmaakt minder. Dit kan leiden tot een verouderde huid met beschadigde huidbarrière. Ceramiden komen in maar liefst 9 natuurlijke varianten voor in onze huid. En hoewel in de cosmetica vooral plantaardige en synthetische ceramiden toegevoegd worden, bevatten schoonheidsproducten soms ook een aantal van onze huideigen ceramiden.

Ceramiden spelen een essentiële rol in de bescherming van de huidbarrière

Een van de bekendste functies van ceramiden in de opperhuid is het reguleren van de celdeling, celstrekking en celdood: ze houden je huidcellen bij elkaar, vormen een beschermende laag om vochtverlies tegen te gaan en beperken zichtbare schade veroorzaakt door vervuiling, tabaksrook, fijnstof en UV-stralen. De natuurlijke afname van ceramiden in de bovenste huidlaag, ook wel hoornlaag genoemd, heeft als gevolg dat de huid steeds kwetsbaarder wordt voor deze schadelijke invloeden van buitenaf. Dit kan leiden tot een droge, ruwe en geïrriteerde huid waarbij de gevoeligere huidbarrière aan kracht verliest. Huidverzorgingsproducten met ceramiden als toegevoegd bestanddeel houden de huid gehydrateerd, en hebben als voordeel dat ze van nature worden opgenomen en bijdragen aan de versterking van de huidbarrière.
Om huidproblemen te voorkomen kan je gebruik maken van ceramiden in je huidverzorging, als onderdeel van je gebruikelijke huidverzorgingsroutine. Het gebruik ervan wordt aanbevolen door dermatologen om huidklachten zoals eczeem, psoriasis of atopische dermatitis te verhelpen. Bij deze huidaandoeningen werd immers een lager natuurlijk gehalte aan ceramiden geconstateerd.