De dagcrème-gids voor de rijpere huid

Onze huid verandert met de leeftijd: ze wordt kwetsbaarder, droger, doffer en verliest aan veerkracht. Met een rijpere huid ga je voorzichtiger om dan met een jongere huid. Om zo goed mogelijk zorg te dragen voor je rijpe huid ga je best op zoek naar de beste producten en dagcrème. Geen zorgen — met onze gids ben je goed op weg.

TIP
1

Wat de rijpere huid nodig heeft

Het tempo waaraan het verouderingsproces vasthangt, verschilt per persoon. De mate van huidveroudering is bij sommigen geheel bepaald door genetische factoren. Bij anderen treedt een snellere huidveroudering op als gevolg van overmatige blootstelling aan zonlicht, of door slechte voeding of roken. Tegen de leeftijd van 50 jaar worden de diepere lijnen in de gezichtshuid duidelijker als gevolg van een vertraagd celvernieuwingsproces in de huid. Rimpels rond het voorhoofd en de ogen worden dieper, er verschijnen lachrimpeltjes en wanglijnen rond de mond, en ook donkere vlekjes worden met de jaren steeds meer zichtbaar. Daarnaast speelt ook de menopauze-gerelateerde afname van oestrogeen een rol. Hierdoor neemt de productie van collageen en elastine af, en wordt onze huid alsmaar kwetsbaarder. Al dit zorgt ervoor dat jouw huid een doelgericht product nodig heeft, geheel anders dat die van de jonge huid, die voldoet aan deze aangepaste eisen: je huid hoort voortdurend gehydrateerd te worden zodat de hydrolipidenfilm weer voller gemaakt wordt. Ook het celvernieuwingsproces net als de productie van collageen hebben een extra boost nodig.
TIP
2

Anti-aging dagcrème

Om de klok terug te draaien in onze strijd tegen huidverslapping, hebben we een product nodig dat zowel schade herstelt als veroudering tegengaat. Een rijpere huid heeft een dagcrème nodig die hydrateert, gezichtscontouren verbetert en meer definieert, de elasticiteit van de huid verhoogt en haar uitstraling verheldert. De meeste anti-aging gezichtscrèmes hebben een hoog lipidengehalte die de opperhuid voeden en aanvullen. Kies bewust voor bestanddelen, zoals hyaluronzuur, die bekend staan vanwege hun vochtvasthoudende werking, maar ook vitamine C die vlekjes als gevolg van hyperpigmentatie vervaagt, en ook retinol om de celproductie te verhogen. Het is belangrijk om dagelijks een voedende en hydraterende dagcrème aan te brengen op het gezicht, de hals en het decolleté.
TIP
3

Specifieke huidsverzorging voor overdag

Kies voor een dagcrème die over een SPF-beschermingsfactor beschikt, om zo de schadelijke huidverouderende effecten van zonlicht tegen te gaan. Mocht jouw crème niet over een beschermingsfactor beschikken, dan dien je best een apart laagje met zonnefilter aan te brengen. Ook kan je, nog voordat je jouw dagcrème aanbrengt, een serum aanbrengen. Deze werkt stimulerend in op je huid, wakkert de aanmaak van collageen en elastine aan — dit zij de twee eiwitten die in overvloed worden aangetroffen in een jongere huid — en bestrijdt vroegtijdige tekenen van huidveroudering. Een op jouw huidtype afgestemde nachtcrème herstelt jouw huid wanneer je slaapt. Nachtcrèmes zijn vaak veel rijker dan dagcrèmes, met diep voedende en herstellende bestanddelen. Masseer het lichtjes in je gezichtshuid voordat je gaat slapen, en de nachtcrème doet al de rest: je huid voelt opvallend zachter en gehydrateerd aan bij het ontwaken.