Hoe bescherm ik mijn huid tegen vervuiling?

Vervuiling is niet alleen schadelijk voor je longen, maar ook voor je huid. De gevolgen zijn talrijk: een doffe, oneven huidskleur en vroegtijdige veroudering, om er maar een paar op te noemen. Hoe beschadigt vervuiling mijn huid?

TIP
1

Verschillende soorten vervuiling

Er zijn twee soorten vervuiling. Ten eerste heb je de primaire vervuiling. Deze houdt rechtstreeks verband met menselijke activiteiten: auto's, industrie, verwarming, enzovoort.Ten tweede heb je de secundaire vervuiling: dit bestaat voornamelijk uit ozon, dat ontstaat door het muteren van de primaire vervuiling door UV-straling en warmte (of met andere woorden, het bekende 'broeikaseffect)'. Vervuiling bestaat grotendeels uit gassen: ozon, stikstofdioxide, zwaveldioxide en koolmonoxide. Andere componenten zijn onder meer fijne deeltjes, stof, zware metalen en vluchtige, organische verbindingen (benzeen, koolwaterstoffen, enzovoort).
TIP
2

Het effect van vervuiling op de huid

Koolmonoxide veroorzaakt cellulaire hypoxie. Dit betekent dat vervuiling de zuurstofvoorziening verhindert, waardoor de huid verstikt. De stofwisseling van de huid vertraagt dan en de gevolgen hiervan zijn te zien aan het huidoppervlak: dofheid, droogheid en rimpels. Naast het verstoren van de zuurstofvoorziening van de huid worden de poriën verstopt door kleine deeltjes, wat resulteert in het verschijnen van onzuiverheden en een ongelijkmatige huidskleur. Zwaveldioxide breekt daarnaast de hydrolipidenfilm van de huid af. De huid wordt hierdoor overgevoelig, geïrriteerd en vatbaar voor allergieën. Deze negatieve effecten van zwaveldioxide worden versterkt door de ozon. Deze combinatie kan dit leiden tot huidontsteking. Vervuiling, vrije radicalen en UV-straling veroorzaken oxidatieve stress, waardoor de huidcellen beschadigd worden. Deze stress beïnvloedt zowel de lederhuid als de opperhuid en is verantwoordelijk voor een vroegtijdige veroudering van de huid. Hierdoor worden collageenvezels en elastine beschadigd, verliest het gezicht zijn soepelheid en worden rimpels dieper.
TIP
3

Hoe bescherm ik mijn huid tegen vervuiling?

Een goede hydratatie helpt om de schadelijke effecten van vervuiling te bestrijden. Hoe beter je je huid hydrateert, hoe moeilijker het is voor gifstoffen om je huid te doordringen. Gelukkig is er een nieuwe generatie cosmetica tegen 'vervuiling' ontwikkeld. Deze producten zijn rijk aan antioxidanten (polyfenolen, tannines, niacinamide, vitamine B3) en flavonoïden en werken als een beschermend schild. Ten slotte is het gebruik van een zonnebrandcrème van het grootste belang om oxidatie door UV-straling te voorkomen. Vergeet ook niet om aan het einde van de dag je huid grondig te reinigen. Zo verwijder je onzuiverheden, gifstoffen en andere stoffen die zich gedurende de dag hebben opgehoopt.