Haaruitval of dun haar? Dit zijn de belangrijkste oorzaken

100 haren per dag. Dat is het gemiddelde aantal haren dat we op een dag verliezen – en dat is echt volkomen natuurlijk. Maar hoe weet je of je haarverlies normaal is of niet? Wij zetten voor jou de belangrijkste oorzaken op een rijtje én vertellen je gelijk wat je er kan aan doen.

First things first: het is niet meer dan normaal dat je haar verliest – zelfs in de beste omstandigheden. Elk haartje op je hoofd maakt een cyclus door: startend met een groeifase, vervolgens een overgangsfase, een rustfase en tot slot de fase waar het uitvalt. Bij vrouwen kan dit proces doorgaans 4 jaar duren, bij mannen zo’n 3 jaar. In de zomer zul je misschien al gemerkt hebben dat je een vollere haarbos hebt. Dit komt omdat er dan meer haartjes in de groeifase zitten: het is een natuurlijke reactie om je hoofdhuid te beschermen tegen de zon. Dit betekent echter ook dat je in de herfst wat meer haaruitval kunt ervaren, maar ook dat is dus compleet natuurlijk. Naarmate we ouder worden, wordt ons haar als gevolg van dat natuurlijk proces eveneens dunner. Daarnaast spelen ook onze hormonen een belangrijke rol. Zwangere vrouwen hebben hogere oestrogeenwaarden, waardoor ze tijdens de zwangerschap een vollere haardoos krijgen die ze 2 tot 3 maanden na de bevalling weer geleidelijk verliezen. Dat verklaart ook het haarverlies bij een menopauze: dan nemen het oestrogeen en progesteron af met haaruitval en dunner wordend haar als gevolg. Haaruitval als gevolg van externe factoren Natuurlijke haaruitval is simpelweg natuurlijk en daar hoef je je dus geen zorgen om te maken. Maar daarnaast zijn er nog enkele oorzaken die je wel kan aanpakken. Een overzicht: 1.Stress Stress is nergens goed voor, dus ook niet voor je haren. Het kan de androgeenspiegel (mannelijk hormoon) verhogen en zodoende haaruitval veroorzaken. Je ontspannen is dus de boodschap. Trakteer jezelf bij het douchen altijd op een hoofdmassage (link to article about head massage): dat werkt niet alleen ontspannend, maar stimuleert ook de doorbloeding en zo indirect ook je haargroei. Bovendien kunnen de voedende ingrediënten uit je shampoo zo ook beter hun werk doen. De versterkende Full Resist Reinforcing Shampoo van Elsève houdt je hoofdhuid in topconditie zodat je haren in de beste omstandigheden kunnen groeien. Win-win-win!

Haaruitval of dun haar? Dit zijn de belangrijkste oorzaken

2.Vitaminetekort Een tekort aan ijzer of aan vitamine B12 zijn nefast voor je haar. Vitamine B12 vind je alleen terug in dierlijke producten zoals vlees, kaas en eieren. Dit impliceert dus dat als je vegetarisch of veganistisch eet er op moet letten dat je alsnog voldoende vitamine B12 binnen krijgt. Hetzelfde geldt voor ijzer – essentieel voor de aanmaak van proteïne. Zorg er dus voor dat je er voldoende van binnen krijgt in de vorm van supplementen of vlees, vis, bloemkool, broccoli, pompoen, tomaten en citrusvruchten. Ook de juiste ingrediënten in je shampoo en conditioner kunnen helpen. De Breakage Fighter Detangler van Elsève bevat net zoals de shampoo uit het Full Resist gamma biotine, vitamine B5 en arginine (link to article about ingredients biotine, vitamin, arginnine). 3. Slechte haargewoontes Dunner wordend haar en gespleten punten? Dan gebruik je wellicht hete styling tools zoals je haardroger en stijl- of krultang, chemische behandelingen of borstel je je haar iets te agressief. Die beschadigingen aan je haar zullen ervoor zorgen dat ze uiteindelijk ook afbreken. Bescherm je haar daarom steeds bij het stylen en gebruik wekelijks een masker. Het Full Resist Power Mask van Elsève zit boordevol haar-boostende voedingsstoffen om de haarvezel te versterken. Ook een strak kapsel is een dooddoener voor je haren. Draag je haar dus zoveel mogelijk los of kies voor een vlecht of los opsteekkapsel.

UVB, responsible for tanning

4.Drastisch gewichtsverlies Een crashdieet kan verleidelijk zijn, maar gezond is het allerminst. Hoewel je er snel kilo’s mee verliest, zul je er 6 tot 12 weken later ook haarverlies door ondervinden. Voedingsstoftekorten zullen zich vaak eerst in de vorm van haarverlies tonen. Reden te meer om voor een gezonde, gebalanceerde levensstijl te kiezen.