10 haargroei-mythes: feit of fabel?

Feit of fabel? Als je een beetje into beauty bent, dan heb je je ongetwijfeld al een weg geploeterd door het oerwoud van haarweetjes.

1. Ieders haar groeit even snel FOUT. Dit klopt niet helemaal: zelfs als Europees haar gemiddeld 1 centimeter per maand groeit, is het bewezen dat hoe groter de diameter van je haar is, hoe sneller je haar groeit. Tegelijkertijd is uit verschillende studies gebleken dat er ook globaal gezien enkele verschillen zijn. Zo groeit in China het haar (wat meestal wat dikker is) gemiddeld 1,23 centimeter per maand, terwijl het in Afrika gemiddeld minder dan 1 centimeter per maand groeit: 0,84 centimeter om precies te zijn. 2. Je haar regelmatig laten knippen, doet het sneller groeien FOUT. Vergeet deze hardnekkige fabel voor eens en voor altijd: je haar knippen heeft letterlijk 0,0 impact op de groei. Ook de volle maan of eender welk ander magisch moment kunnen geen soelaas brengen. Je haar groeit vanuit de wortel en ‘de magie’ vindt daardoor dus op 4 millimeter onder je hoofdhuid plaats. Dat gezegd zijnde, je haarpunten zo nu en dan een beetje bijknippen, doet je haar in het algemeen er wel beter uitzien. Als je ze op de juiste manier knipt (we raden aan om 1 tot 4 centimeter te knippen om beschadigde haarpunten te verwijderen), kan je haar er voller uitzien in de puntjes en zo de illusie van langer en volumineuzer haar creëren. Je hebt dan technisch gezien wel wat minder haar na een knipbeurt, maar je geeft je algemene look toch een nieuwe boost. 3. Je hoofdhuid masseren is goed voor je haargroei JUIST. Massages geven een boost aan de microcirculatie van het bloed, waardoor de kracht en elasticiteit van de haarvezel toenemen en de beschermlaag van je haar iets dikker wordt. Je haar groeit hierdoor strikt genomen dus niet sneller, maar de kwaliteit van je haren neemt wel toe waardoor je haren sterker worden, minder snel afbreken en dus uiteindelijk ook langer worden zonder kapotte puntjes. De beste routine? Een drie minuten durende hoofdmassage, zo vaak mogelijk. Met lichte druk, zachte strelingen en wrijvingen met je vingertoppen. Maak er meteen een nachtje uit van en gebruik een heerlijk geurende olie om je hoofdhuid te stimuleren en tegelijkertijd tot rust te komen. 4. Om je haargroei te optimaliseren, moet je eieren, hazelnoten en avocado’s eten JUIST. Voeding speelt een leidende rol bij het goed functioneren van haarzakjes, die erg gevoelig zijn aan voedingstekorten. Het ontbreken van essentiële vitamines kan een aanzienlijke vertraging van je haargroei veroorzaken. Ons advies: zorg ervoor dat je je bord in de gaten houdt en geniet van het voedsel waar je haar naar verlangt. Op het menu? Volle granen, eigeel en avocado voor je portie vitamine B (specifiek B8 en B5), linzen, quinoa, kip en zalm voor aminozuren, zeevruchten en cacao voor mineralen en vette vis, amandelen, hazelnoten en noten voor lipiden.

10 haargroei-mythes: feit of fabel?

5. Hoe meer je lang haar knipt, hoe sterker het wordt FOUT. Vergelijkbaar met de bovenstaande mythe over knipbeurten die een gunstig effect zouden hebben op de haargroei, circuleert er nog een gerucht: het elimineren van beschadigde punten zou een herstellend effect hebben op de rest van de haarschacht. Dat is helaas niet waar. 6. Er bestaan producten die je haar sneller doen groeien JUIST. EN… FOUT. Klinkt ingewikkeld? Laat het ons uitleggen. Er zijn een paar specifieke medicijnen, zoals minoxidil of finasteride, waarvan is bewezen dat ze haarverlies vertragen (meestal bij kalende mannen of mensen met alopecia) door de bloedtoevoer naar de haarfollikels te verhogen en de vezels te verdikken. Maar ze werken niet voor iedereen en kunnen behoorlijk arbeidsintensief zijn. En als je eenmaal stopt met het gebruik van deze medicijnen, zal alle (her)groei die je hebt gehad waarschijnlijk uitvallen. Voor alle duidelijkheid, deze medicijnen zijn dus zeker geen magische oplossing om je naar het zeemeerminhaar van je dromen te brengen. De meer reguliere vormen van haarverzorging zoals shampoos, conditioners en verzorgingen, kunnen enkel de beste omgeving bieden om de haargroei te stimuleren. Door je haar en hoofdhuid gezond en gevoed te houden, zal je haar minder afbreken, waardoor je je haar dus sneller lang kunt laten worden. Dit is in het bijzonder relevant als je stylingtools op basis van warmte gebruikt. Het gebruik van een hittebeschermer zoals de Elsève Dream Long No Haircut Cream is dan van cruciaal belang om het proces van haarbreuken te stoppen. _x000b__x000b_ Zoals je leest, is het geen zwart/wit-verhaal - wat je op je haar aanbrengt, kan een impact hebben. Waar we wel 100% zeker van zijn: geen enkel product op aarde kan 's nachts een extra centimeter opleveren. 7. Wat we ook doen, we verliezen elke dag haar JUIST. Elke dag vallen er tussen de 80 en 100 ‘dode’ haarlokken (in de telogene fase) op natuurlijke wijze uit, met lichte versnellingen tijdens de seizoenwissels. Hoewel je badkamervloer er soms een beetje eng uitziet, hoef je je nergens zorgen om te maken. Deze hoeveelheid haaruitval maakt gewoon deel uit van de normale capillaire cyclus, die genetisch is geprogrammeerd. Ter informatie: de gemiddelde levenscyclus van haar varieert van drie jaar voor mannen tot soms meer dan vier jaar voor vrouwen.

UVB, responsible for tanning

8. Hoe langer je haar is, hoe meer het weegt en hoe meer het uitvalt FOUT. De verankering van je haar op de hoofdhuid is zeer stevig, zelfs als je haar lang, dik en dicht is. Het zou zelfs een gewicht van 12 ton kunnen dragen. Maak je dus geen zorgen over het langer en langer worden van je lokken - je hoofdhuid kan het aan! 9. Bepaalde gewoontes maken je haar zwakker JUIST. Pas op voor breuken! Om te voorkomen dat je onnodig haren verliest, doe je ze best niet te vaak en zeker niet te strak in een staart. Stijl je je haren met een stijltang? Ga dan niet meerdere keren over dezelfde haarlok. Let ook op met je brush-techniek, zeker indien je een borstel met synthetische haren gebruikt: te ‘ruw’ brushen zorgt voor fricties en kan je haarvezel ernstig beschadigen. Kleur je je haar? Probeer dat dan ook tot een minimum te beperken, zeker indien je je haren lichter kleurt. 10. Naarmate je ouder wordt, groeit je haar minder snel JUIST. Naarmate we ouder worden, kunnen we een langere rustfase van de haarzakjes en bijgevolg een kortere actieve fase waarnemen. Voor alle duidelijkheid, de hoeveelheid haren zelf vermindert niet, maar de haarproductie verloopt wel langzamer. Daarnaast zien we de geleidelijke uitdunning van de vezel: we hebben dus ineens het zeer onaangename effect van minder volume.