UVA, UVB, infrared: here's the lowdown on sunlight!

UVA, UVB, UVC, Some abbreviations are familiar, others not. Here, we'll explain why the sun is not your best ally.

Het zonnespectrum bestaat uit elektromagnetische energiestralen die, de ene meer dan de ander, de huid binnendringen en zowel gunstige als schadelijke biologische effecten veroorzaken. We worden constant gebombardeerd door verschillende niveaus van ultraviolet (UV) licht, evenals andere zonnestralen, infraroodstralen, enzovoort ... UV-stralen zijn ultraviolette straling die door de zon wordt uitgezonden. Er zijn drie soorten: UVA, UVB en de minder bekende UVC. Ongeacht het weer, UV-stralen zijn overal in de atmosfeer aanwezig en tussen 12.00 en 16.00 uur zijn ze het sterkst: je kunt voorkomen dat je huid tijdens dit deel van de dag wordt blootgesteld of breng een geschikte zonnebrandcrème aan om de blote huid te beschermen. UVC-stralen zijn het schadelijkst en het kortst. Ze bereiken het aardoppervlak niet, omdat ze worden uitgefilterd door de atmosfeer en geblokkeerd door de ozonlaag.
TIP
1

UVA, publieke vijand # 1

UVA-stralen hebben een relatief lange golflengte, wat betekent dat 95% van de UVA-straling het aardoppervlak bereikt. Ze zijn het hele jaar aanwezig, zelfs op sombere dagen, en dringen door wolken, glas en de opperhuid. Hoewel ze pijnloos zijn, kunnen ze de diepere huidlagen binnendringen om het hart van de huidcellen te bereiken. UVA kan het DNA van cellen beschadigen, zonnebrand, ontstekingen, zonneallergie en pigmentproblemen veroorzaken. Het is ook de belangrijkste boosdoener als het gaat om een ouder wordende huid: het verzwakt het collageennetwerk, maakt de huid losser, vermindert de stevigheid en veroorzaakt rimpels.
Onderschrift
TIP
2

UVB, verantwoordelijk voor het bruinen

UVB-stralen, die een gemiddelde golflengte hebben, dringen niet binnen in de huidlagen aan de oppervlakte. Hun intensiteit varieert gedurende de dag, met een piek rond het middaguur, hoewel ze worden geblokkeerd door bewolking. UVB-stralen hebben een effect op de opperhuid: ze stimuleren de aanmaak van melanine, waardoor de huid donkerder wordt en wordt beschermd tegen zonlicht. Binnen 48 uur zorgen deze ultraviolette stralen voor een blijvende bruine kleur. Maar ze zijn ook verantwoordelijk voor zonnebrand, evenals allergische reacties en huidkanker.
TIP
3

Enim ad minim veniam

TIP
4

Enim ad minim veniam

TIP
5

Enim ad minim veniam

TIP
6

Enim ad minim veniam